Obama má tesnú väčšinu v Ohiu - dôležitom štáte pre celkove víťazstvo

27.10.2012 Celý región

Washington 27. októbra (TASR) - Americký prezident Barack Obama získal novú nádej, podľa prieskumu televízie CNN tesne vedie vo všetkých rozhodujúcich amerických štátoch so stranícky nevyhranenými voličmi tzv. swing-states, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Podľa prieskumu sa 50 percent opýtaných vyslovilo za Obamu a len 46 percent chce dať hlas jeho republikánskemu vyzývateľovi Mittovi Romneymu. CNN však varovala pred preceňovaním prieskumu, Obamov náskok bol taký tesný, že presná predpoveď nebola možná.

Víťazstvo v Ohiu, cesta do bieleho domu

Americký štát Ohio má pri prezidentských voľbách v USA symbolický charakter - kto tam vyhrá, dostane sa do Bieleho domu. V Ohiu porazený kandidát "môže prestať snívať", mieni DPA. Obama tu vedie, avšak len o vlas.

Americká história zatiaľ nepozná taký variant, aby sa do Bieleho domu dostal republikán, ktorý nevyhral v Ohiu. Posledným demokratickým kandidátom, čo sa stal prezidentom bez víťazstva v tomto americkom štáte, bol John F. Kennedy - pred 50 rokmi.

V Romneyho volebnom tábore sa v piatok hovorilo, že ak nevyhrajú Ohio, bude ťažké zvíťaziť na celonárodnej úrovni. Ohio patrí zhruba k 10 americkým štátom (swing-states), kde majú tradične šancu demokrati aj republikáni.

V ostatných 40 amerických štátoch sa zvyčajne už pred voľbami vie, ktorá strana vyhrá. Ďalšími dôležitými štátmi - so stranícky nevyhranenými voličmi - sú, okrem iných, Florida, Virgínia a Wisconsin.

Obaja kandidáti - Obama i Romney - teraz brázdia krajinu, aby posledných nerozhodnutých voličov mobilizovali vo svoj prospech. Romney akoby si pritom privlastnil Obamov slogan spred štyroch rokov - agituje za "skutočnú, veľkú zmenu".

Obama sa zas v piatok usiloval získať mladých voličov. Pozval televíziu MTV do Bieleho domu a poskytol rozhovor, v ktorom sa hovorilo o pracovných miestach pre mladých, ich možnostiach do budúcnosti, a tiež spomenul svoje dcéry Maliu a Sashu. Prezradil, že z bezpečnostných dôvodov ešte nemajú svoju stránku na Facebooku.

Americký prezident sa pri tejto príležitosti vyjadril aj na tému homosexuálnych manželstiev. Podľa jeho slov by o tejto spornej otázke mali skôr rozhodnúť jednotlivé americké štáty, a nie federálna vláda.

V záverečnej fáze volebného boja Obama znovu stavil na podporu bývalého amerického prezidenta Billa Clintona. Obaja plánujú v pondelok vystúpiť na volebných zhromaždeniach v Ohiu, na Floride a vo Virgínii, ak im prichádzajúca búrka Sandy neurobí škrt cez rozpočet.

Demokratický prezident i jeho republikánsky súper vyzývajú ľudí nielen na to, aby išli voliť, ale aby to urobili ešte pred 6. novembrom. Odhaduje sa, že v skoršom termíne môže hlasovať až 40 percent Američanov.

Hlasovací lístok už odovzdalo približne 18 percent registrovaných voličov. Hlasovala zhruba štvrtina menšinových voličov - ktorí majú tendenciu podporovať Obamu - a takmer pätina belošských voličov. Medzi ľuďmi, ktorí už odovzdali svoj hlasovací lístok, zatiaľ podľa prieskumov pohodlne vedie Obama.

Šéf Bieleho domu vo finále kampane spochybňuje Romneyho za jeho názorovú nestálosť a "prevracanie kabátov". Republikán zas tvrdí, že Spojené štáty si nemôžu dovoliť ďalšie štyri roky Obamovho pôsobenia v úrade, nakoľko prezident nemá žiadny plán, ako pomôcť stagnujúcej ekonomike.
 

Vyberte región